Isnin, 19 Mac 2012

KEK COKLAT

Dah lme plak rase menyepi ngan blog ni.Banyak aktiviti tapi x smpat nk update.Kira dalam erti kata lain "malas".Sekarang ni kira dah rajin ler ni hihi....Apapun layan ler sekejap gambar2 kek ni..Resepi saya x update ye sbb resepi kek coklat ni lebih kurang sama jer ngan resepi yang sudah2.klu ada resepi terbaru I update lah yer...
               KEK COKLAT
    Haa...tiga sekali U dpt tempahan(kek coklat n kek pelangi)

                                          Nilah kek pelangi.

  Nak resepi ker??..oklah saya tulis kt sini

          RESEPI KEK PELANGI

BAHAN-BAHAN :

250 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
6 sudu besar fresh milk
210 gm tepung naik sendiri-diayak

Cara Membuatnya:

-Panaskan oven kepada suhu 180C .Pukul butter dan gula hingga sebati dan adunan jadi kembang serta bertukar warna jadi cerah sikit . Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati diantaranya.

- Masukkan esen vanila dan dipukul hingga adunan sebati dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit-sedikit berselang seli dengan susu , sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati ( saya pukul balik adunan sehingga adunan menjadi sebati )

6. Bahagikan adunan kek kepada 3 bahagian dan masukkan pewarna ikut pada selera kita . Kemudian kacau bagi warna sama rata . Sendukkan adunan masuk ke bahagian tengah acuan yang telah dilenserkan tadi berselang seli , mula-mula masukkan warna oren lepas tu warna merah lepas tu warna purple ,ulang sampai habis semua adunan kek ni kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata . Bakar kek selama 50 - 45 minit mengikut kepanasan oven masing-masing .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan