Ahad, 25 Disember 2011

Sabtu, 10 Disember 2011

KEK PELANGI KARAMEL

                               Alahaii..comot ckitt.
                             Yang ni untuk Abang Qasha
                              Yang ini untuk dik Manda..
                      Posing jap
                  Yeaay!dh makan kek boleh gi mainn.. .

Jumaat, 2 Disember 2011

RESEPI KEK RED VELVET

Amacam?cun x kek red velvet deco by my son ni?

Not bad lahkan..Rasanya lak..ummm....mmg yummy

 Sebenarnya kek ini dibuat khas untuk anak sedaraku yg nk bersunat.Pada pagi sebelum dia bersunat tu,sempatlah dia merasa kek red velvet ni..Sedap sangat katanya.Yang selebihnye tu apelagi adik beradik yang lain le kerjakan...

  RESEPI KEK RED VELVET

2 1/2 cup tepung kek (1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.)

 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
 2 sudu besar serbuk koko

  2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)

 1/2 cup butter
 1 1/2 cup gula

 2 biji telur pada suhu bilik
 1 sudu kecil ekstrak vanilla/ 2 sudu kecil esen vanila

1 cup buttermilk pada suhu bilik.
 kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
Buttermilk 1 cup (240 ml) susu kotak full cream sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

 1 sudu kecil cuka putih
 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda

  Cream cheese frosting:

 2 buku cream cheese, dilembutkan
 1/2 cup butter dilembutkan

 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
 2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup

 Cara-cara
 BUTTERMILK:

 campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.

KEK:
 sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci.
 Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.

 Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul

. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi.

 Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul. Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.

 Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.

 Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.

 CREAM CHEESE FROSTING:

 Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
 Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap
.
 kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek. Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.